Na zagrebačkim Vrbanima nastaje „Zajednica za budućnost“!

Razmjena odjeće i ekološka tržnica održavat će se svake subote ujutro do kraja godine

Udruga Vestigium poziva sve građanke i građane da se pridruže stvaranju održive zajednice za budućnost! Već ove subote u prostorijama udruge na zagrebačkim Vrbanima sudjelujte u ekološkoj tržnici i tulumu razmjene odjeće.

U sklopu projekta „Zajednica za budućnost“ udruga Vestigium (Rudeška 142, Zagreb) organizira događaje svake subote do kraja prosinca. Tako će se u subotu 5. studenog, od 9 do 11:30 sati, održati ekološka tržnica, a od 10 do 12 sati tulum razmjene odjeće. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Razmjenom odjeće pomaže se smanjiti količinu tekstilnog otpada, a istovremeno pomaže kućni budžet. Ekološka tržnica pak podržava lokalnu ekonomiju, a istovremeno doprinosi očuvanju okoliša i zdravlja. I razmjena i tržnica održavat će se svake subote ujutro do kraja godine. Treći bitan element koji se naglašava ovim projektom je volontiranje u zajednici koje doprinosi osjećaju korisnosti i zadovoljstva, te stvaranju svrhe i smisla života na Zemlji.

„Kroz sve tri aktivnosti spajamo ljude u namjeri da nam svima život bude bolji, ljepši, kvalitetniji i da smo otporniji na sve krize koje dolaze”, kaže voditeljica projekta i predsjednica udruge Vestigium Irena Borovina.

 

Razmjena odjeće i ekološka tržnica održavat će se svake subote ujutro do kraja godine / Foto: Udruga Vestigium

Uz razmjene odjeće i podržavanje malih, lokalnih i eko OPG-ova do sada su na zagrebačkim Vrbanima održane i radionice kuhanja, vrtlarenja, točkanja, prenamjene odjeće, prirodne kozmetike, crtanja, kao i 10. Cvjetnjak Vrbana, festival na kojem se sadi cvijeće i priča o tome što bi se još moglo zajednički učiniti u kvartu za dobrobit svih.

Vestigium se posebno ponosi time što se već više od šest mjeseci, od travnja, u prostorijama udruge održava igraonica za djecu iz Ukrajine. Prostor za igraonicu besplatno se koristi zahvaljujući podršci projekta „Zajednica za budućnost“.

„Zajednice za budućnost ovise o povezanosti i empatiji među ljudima”, zaključuje Borovina i poziva sve da se pridruže aktivnostima udruge i pridonesu stvaranju zajednice za budućnost.

Udruga Vestigium projekt „Zajednica za budućnost“ provodi u partnerstvu s Centrom za kazalište potlačenih od 23. prosinca 2021. do 23. prosinca 2022. Ukupna vrijednost projekta je 496.993,84 kn, od čega su bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 422.444,76 kn te Državnog proračuna RH 74.549,07 kn.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Održiva subota na Vrbanima, pridružite se!

Ekološka tržnica, tulum razmjene odjeće i radionica popravljanja računala održat će se na zagrebačkim Vrbanima u subotu 12. studenog. Udruga Vestigium poziva sve građanke i građane da se pridruže stvaranju održive zajednice za budućnost!

Održivi ADVENT na Vrbanima, pridružite se!

Ekološka tržnica, razmjena odjeće, kreativne radionice i druženje će se na zagrebačkim Vrbanima održavati svake subote od 26. studenog do 17. prosinca 2022. Udruga Vestigium poziva sve građanke i građane da se pridruže stvaranju održive zajednice za budućnost!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER