U francuskim restoranima brze prehrane od 1. siječnja zabranjena upotreba jednokratnog posuđa
Najnovija mjera za sprječavanje nastanka otpada
U Francuskoj je 1. siječnja 2023. stupila na snagu zabrana upotrebe jednokratnog posuđa u restoranima brze prehrane. Mjera se odnosi na posluživanje hrane koja se konzumira u restoranima, a njome bi se trebalo izbjeći oko 180.000 tona otpada godišnje.
Od 1. siječnja 2023. sa stolova francuskih restorana brze prehrane nestaje jednokratno posuđe i ambalaža. Nova mjera ima za cilj smanjiti količinu otpada koju proizvode lanci brze prehrane, koji ipak i dalje mogu koristiti jednokratnu plastiku i kartonsku ambalažu za naručivanje hrane za van ili dostavu.
Francuski zakon za borbu protiv otpada iz 2020. godine, koji ima za cilj smanjenje količine otpada i poticanje kružnog gospodarstva (loi Anti-Gaspillage pour une Économie Circulaire - AGEC), već je omogućio zabranu plastičnih slamki i ambalaže od polistirena, a s početkom 2023. došao je red na zabranu korištenja jednokratnog posuđa u restoranima brze prehrane. Naime, prema podacima francuskog Ministarstva ekološke tranzicije godišnje se u objektima brze prehrane proizvede čak 180.000 tona ambalažnog otpada.
Stupanjem na snagu zabrane jednokratnog posuđa, svi restorani brze prehrane koji imaju više od 20 sjedećih mjesta obvezni su hranu namijenjenu za konzumaciju u restoranu poslužiti u višekratnim staklenim ili plastičnim posudama. Jednokratno posuđe od plastike, kartona i papira, čak i onog recikliranog, reciklabilnog ili biorazgradivog, više se ne smije upotrebljavati u restoranima, ali se i dalje može koristiti za naručivanje hrane za van ili dostavu.
Nova organizacija poslovanja i usvajanje novih navika
Suočeni s novom mjerom, restorani brze prehrane trebali su se prilagoditi novom načinu poslovanja i početi s primjenom pranja višekratnog posuđa. Velik broj restorana nije spreman za primjenu nove mjere od 1. siječnja 2023. te se pretpostavlja kako će i dalje najčešće koristiti višekratno plastično posuđe koje će se prati u perilicama posuđa.
Međutim, mnogi restorani brze prehrane, posebice oni lanca McDonald's, već su se prilagodili novom načinu poslovanja te uveli višekratne plastične čaše i posude za hranu, a postavljeni su i spremnici za prikupljanje iskorištenog posuđa za višekratnu upotrebu. I za klijente i za ugostitelje bit će to nova navika koju će tek trebati usvojiti, no očekuje se kako će nova mjera ipak utjecati na smanjenje količine ambalažnog otpada.
Podsjetimo, Francuska je među prvima uvela zabranu laganih plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu i to još od 1. srpnja 2016. godine. Zbog izuzetno štetnog djelovanja na okoliš lagane plastične vrećice zabranjene su zakonom o energetskoj tranziciji za zeleni rast (usvojen 17. kolovoza 2015.), kako za besplatno dijeljenje, tako i uz naplatu, i to na svim prodajnim mjestima u zemlji. Također, u siječnju 2017. godine stupila je na snagu i zabrana vrećica s debljinom stijenke do 15 mikrona, a Francuska je bila i prva zemlja u svijetu koja je od 1. siječnja 2020. godine zabranila prodaju plastičnih šalica, čaša i tanjura, iako su neki veliki francuski trgovački lanci, primjerice Carrefour i Leclerc, tu praksu počeli primjenjivati znatno prije navedenog roka.
S.F. / Ekovjesnik