Balkoni općinskih stambenih zgrada postaju mini solarne elektrane

Na ovaj način električnu energiju mogu proizvoditi i drugi stanovnici stambenih naselja

Inovativne tehnologije, korištenje obnovljivih izvora energije i visoka energetska učinkovitost već su standard u subvencioniranom stanovanju u Beču. Stanari u općinskim zgradama koji potrošnju električne energije žele pokriti vlastitom solarnom energijom sada imaju novu priliku.

Ako stan bečke općinske zgrade (Gemeindebau) raspolaže balkonom, lođom ili terasom, stanari na njih od sada mogu ugraditi fotonaponske sustave snage do 800 W.

„U sklopu plana za ostvarenje klimatske neutralnosti, Grad Beč pokreće ključne projekte za buduće generacije. Bečko socijalno stanovanje jedinstveno je u svijetu te vrlo važno za provedbu politike socijalne skrbi i pristupačnog stanovanja, a sada preuzima svoj dio odgovornosti prema podizanju kvalitete života. Inovativne tehnologije, korištenje obnovljivih izvora energije i visoka energetska učinkovitost već su standard u subvencioniranom stanovanju u Beču, ali opskrba energijom u vlastitom domu također igra važnu ulogu. Mnogi Bečani žele biti dijelom naše solarne ofenzive kako bismo zajedno izgradili sigurnu budućnost i bolju kvalitetu života. Stoga mi je jako drago što Wiener Wohnen sada stvara novu priliku za mnoge stanare općinskih zgrada i omogućuje im postavljanje vlastitih fotonaponskih sustava.“ – kazala je zamjenica gradonačelnika Beča i gradska vijećnica zadužena za stambena pitanja Kathrin Gaál.

„Mnogi stanari zainteresirani su za pokrivanje dijela svoje potrošnje električne energije fotonaponskim sustavom. Međutim, posebno u slučaju kuća s više pročelja, postoji nekoliko uvjeta koje treba uzeti u obzir kako bi se zaštitili interesi i sigurnost susjeda i svih stanara, kao i tehnički i pravni zahtjevi. Zato nam je važno da prije nabave opreme stanare informiramo o mogućnostima ugradnje fotonaponskih sustava na njihovim balkonima, lođama ili terasama“, istaknula je direktorica tvrtke Wiener Wohnen Karin Ramser.

>>> Pročitajte još >>> Fotonaponski sustavi od 1. siječnja 2023. obvezni na novim berlinskim krovovima

Pridržavanje uvjeta za ugradnju fotonaponskih sustava

Za postavljanje fotonaponskih sustava vrijede određeni uvjeti, a potrebna je i suglasnost gradske tvrtke Wiener Wohnen. Mini elektrana mora se uklopiti u izgled zgrade, posebno ako je riječ o zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro ili se nalaze unutar zone zaštićene cjeline, a susjede ne smije smetati buka ili odbljesak sunčeve svjetlosti. Iz tog razloga postoje specifikacije za ugradnju, a instalaciju moraju izvršiti profesionalne tvrtke kako bi se osigurala sigurna ugradnja.

Osim ove nove mogućnosti kojom se stanarima općinskih zgrada odobrava postavljanje malih solarnih sustava za vlastitu potrošnju, već postoje veliki fotonaponski sustavi na krovovima ili pročeljima pojedinih stambenih zgrada. Također, solarna energija uzima se u obzir pri planiranju novih građevinskih projekata kako bi se smanjili troškovi i postigle uštede za stanovništvo.

Važno je naglasiti da Wiener Wohnen ipak ne subvencionira troškove ugradnje, ali pruža sve potrebne informacije koje su dostupne u brošuri „Fotonaponski sustavi u općinskim zgradama“ („Photovoltaik-Anlagen im Gemeindebau“). Brošura se može preuzeti putem sljedeće poveznice ili u prilogu ovog članka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novoizgrađena općinska zgrada u bečkom Wiedenu primila prve stanare

Četiri godine nakon eksplozije plina u općinskoj zgradi u bečkom Wiedenu završena je izgradnja novog doma za sedamdesetak stanara. Nova energetski učinkovita zgrada s 33 stana na svom krovu ima fotonaponski sustav te spremnik električne energije ispod temeljne ploče zgrade, a njena pročelja uskoro će krasiti vertikalni vrtovi. Prošlog tjedna u novoizgrađenu općinsku zgradu uselili su se prvi stanari.

Priuštivo stanovanje: Bečki Margareten dobiva novu, održivu stambenu zgradu

Nova zgrada s 15 gradskih stanova gradit će se na križanju ulica Schönbrunner Straße i Reinprechtsdorfer Straße, u središtu petog okruga Margareten. Zahvaljujući revolucionarnom pilot projektu tvrtke Wiener Wohnen ovaj dio Beča dobit će novu održivu zgradu koja će raspolagati i prostorom za obavljanje projektnih aktivnosti i susrete u zajednici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER