Zaboravljeni heroji pandemije suočavaju se s francuskom mirovinskom reformom

Smetlari, medicinsko osoblje i radnici u trgovinama: „Bili smo uvjereni da će svijet poslije pandemije postati bolji.“

Bili su heroji tijekom prvih mjeseci zdravstvene krize, a Francuzi su im pljeskali s prozora i balkona zbog njihovog požrtvovnog rada. Sada prosvjeduju na ulicama protiv mirovinske reforme. Medicinsko osoblje, smetlari i radnici u trgovinama dokazali su koliko je važan njihov rad, a sada se osjećaju iznevjereno zbog neispunjenih obećanja.

Svake večeri u 20 sati tijekom prvog zatvaranja s prozora i balkona Pariza i ostalih francuskih gradova orio se pljesak. Francuski portal Novethic podsjeća na riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je, najavljujući uvođenje karantene u ožujku 2020. godine, kazao kako će „nacija odlučno i solidarno podržati svoju djecu, radnike komunalnih službi i medicinsko osoblje, koji se nalaze na prvoj crti borbe protiv pandemije.“

„Nakon užasa prvog vala pandemije, nakon tisuća smrtnih slučajeva koji su se mogli izbjeći, bili smo uvjereni da će svijet postati bolji, a sada se osjećamo iznevjereno“, komentirao je za Novethic svoje razočaranje mirovinskom reformom Thierry Amouroux, glasnogovornik Nacionalnog sindikata medicinskog osoblja (SNPI).

„Do 2010. mogli smo ići u mirovinu s 55 godina. Imali smo povećanje plaće, ali smo zbog toga izgubili sedam godina mirovine“, objašnjava Amouroux. Francuska vlada obećava da neće odustati od mirovinske reforme, prema kojoj bi medicinsko osoblje u mirovinu moglo otići dvije godine kasnije, odnosno sa 64 umjesto sa 62 godine. „To je dodatnih devet godina u samo 13 godina. Radimo u rizičnim i teškim uvjetima, svakog drugog vikenda i u noćnim smjenama. Nećemo prihvatiti dodatne dvije godine rada“, dodaje Thierry Amouroux. Sindikat medicinskog osoblja stoga poziva na nastavak prosvjeda protiv mirovinske reforme, a nije jedini.

„Pljeskali su nam, a sada nas preziru“

„Zauvijek trebamo pamtiti da naša zemlja danas u potpunosti ovisi o ženama i muškarcima koji održavaju naše gospodarstvo, a da za to nisu dovoljno plaćeni“, govorio je Emmanuel Macron u travnju 2020. „Prije tri godine su nam pljeskali, a sada nas preziru“, kaže Leila Khelifa, blagajnica i predstavnica sindikata Francuska demokratska konfederacija rada (Confédération française démocratique du travail, CFDT) u jednoj trgovini u Nici. „Odlazak u mirovinu sa 62 godine već je bio kompliciran, ali sa 64... Kada cijeli život radite u trgovini, s navršenih 50 godina ste slabo plaćeni starac“, rekla je za AFP.

Unatoč jednokratnim bonusima i manjim povećanjima plaća, inflacija, kriza i pad kupovne moći učinili su svoje. Mirovinska reforma je kap koja je mnogima prelila čašu, a dokaz tome su prosvjedi smetlara u Parizu i drugim francuskim gradovima kao što su Le Havre i Nantes. Desetog dana štrajka, 15. ožujka, na pariškim ulicama se nagomilalo 7600 tona nesakupljenog otpada.

Foto: Twitter / @DuprDominique2

Pariška gradska uprava na strani prosvjednika

„Najbolji način da se komunalci vrate na posao je povlačenje mirovinske reforme“, kazao je 13. ožujka Emmanuel Grégoire, prvi zamjenik pariške gradonačelnice. „Za ministre koji su iznenađeni: radnici demonstriraju protiv vaše mirovinske reforme. Njihov posao je težak i rizičan, još dvije godine rada nisu moguće!“.

U srijedu 15. ožujka, u pismu upućenom prefektu policije, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo poručila je da neće udovoljiti zahtjevima francuske vlade kojima bi se ograničili učinci prosvjeda smetlara protiv mirovinske reforme, kao i ministra unutarnjih poslova, Géralda Darmanina, koji upozorava na nužnost prekida prosvjeda radi zaštite javnog zdravlja. „Paradoksalno je da država od lokalnih vlasti traži da riješe problem koji je sama stvorila”, odgovorila je Anne Hidalgo prefektu policije Laurentu Nuñezu.

Foto: Twitter / @cbrossel

Svakog dana radimo u sve težim uvjetima

Sindikalna organizacija CGT FTDNEEA (Confédération Générale du Travail - Filière Traitement Déchets Nettoiement Eau Egouts Assainissement), koja zastupa radnike francuskih komunalnih tvrtki, odlučila je produžiti štrajk do 20. ožujka. Inače, prema podacima CGT-a, „velika većina komunalnih radnika ima očekivani životni vijek od 12 do 17 godina kraći od svih ostalih radnika“.

„Svakog dana radimo u sve težim uvjetima, po hladnom i kišnom vremenu. Radimo u noćnim satima i podižemo teške kante i kontejnere, pogotovo one iz restorana, i moramo paziti da se ne ozlijedimo“, kazao je za AFP Sébastien Vastel, komunalni radnik u Bordeauxu.

Slabo plaćenim francuskim radnicima jasno je da unatoč danim obećanjima poslije pandemije ne žive u „boljem i pravednijem svijetu“. Najčešće izostavljeni iz rasprava političke elite, sada vrlo odlučno pokazuju svoju prisutnost na masovnim prosvjedima u Parizu i ostalim francuskim gradovima.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

61 posto Parižana za trostruko povećanje cijene parkinga za SUV vozila!

Parižani ipak ne vole velike automobile! Prema ispitivanju javnog mnijenja francuske televizije BFM TV čak 61 posto Parižana i Parižanki zalaže se za različitu, odnosno znatno višu cijenu parkiranja za SUV vozila, a 76 posto njih smatra da ovim vozilima nije mjesto u njihovom gradu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER