Stoljetnim platanama u središtu Rijeke odrezane krošnje

Što je u tim glavama?

U vrijeme klimatskih promjena kada pametni gradovi intenzivno sade drveće, u Rijeci se stabla nemilice uklanjaju. O posljednjem primjeru u riječkoj Krešimirovoj ulici u središtu grada izvijestio je HRT Radio Rijeka.

Platane su posađene još u doba Austro-Ugarske i preživjele su brojne države i razna društvena uređenja: austrougarski polukapitalizam, talijanski fašizam, socijalizam bivše Jugoslavije, ali nisu i liberalni kapitalizam koji uklanja sve što ne donosi profit. U ovom slučaju, međutim, postoji nešto jače od profita, a to je kisik koji stvaraju odrezane krošnje. Da parafraziramo nekadašnju reklamu: Pametni znaju čemu služi kisik, navodi HRT Radio Rijeka.

Iz Grada Rijeke objašnjavaju kako je do sječe došlo zbog radova koji se odvijaju na tom području, ali to samo znači da prilikom planiranja radova nisu razmišljali o tome kako sačuvati stoljetna stabla.

„U sklopu radova na sanaciji vodovoda i kanalizacije, na prostoru gdje se uklanjaju stabla radi se otvor veličine 1,5 x 7 x 5 metara u dubinu, a drugi 4 x 3 x 5 metara u dubinu do samog debla stabala, što znači da se kompletan korijenov sustav reže do te dubine. Znači, stablo gubi ravnotežu, a ionako je već nagnuto prema prometnici. Osim toga, sva stabla imaju oštećenja u krošnji tako da će ih se ukloniti i po završetku radova na njihovo mjesto posadit će se tri nova stabla.“ – izjavila je za Radio Rijeku Ivana Parac, savjetnica za zelene površine komunalnog odjela Grada Rijeka.

Opatija čini sve kako bi sačuvala svoje zelenilo

U nedalekoj Opatiji briga o stablima vodi se na potpuno drugi način. Opatijci već godinama vode bitku protiv palminog drvotoča (Paysandisia archon), štetnika koji napada i u kratkom roku uništava tu biljku - zaštitni znak našeg turističkog bisera. Zato su angažirali nekoliko ovlaštenih firmi i primijenili najsuvremenija sredstva za liječenje stabala. Slična je situacija i s lovorom kojeg stručnjaci također spašavaju od sušenja.

„Zdravstvenih problema je puno, ali za sada stvari držimo pod kontrolom“, kaže Dilva Stanić Štemberger, voditeljica Operative i zaštite bilja u tvrtki Parkovi d.o.o. Opatija.

„Mi sve poduzimamo da što duže očuvamo postojeća stabla. Znači, prije uklanjanja angažiramo različite firme s kojima surađujemo. Primjerice, surađujemo sa Šumarskim fakultetom, a posebno s „Urbanim šumarima“, to je isto firma koja vrši ispitivanja zdravstvenog stanja stabala. Prije rezanja i prije sječe svakog stabla, a pogotovo visokovrijednih stabala, mi poduzimamo sve da krajnji rezultat ne bude uklanjanje stabala.“ – kazala je Dilva Stanić Štemberger.

Rijeka je grad koji ne obiluje zelenim površinama, a taj problem posebno je izražen u središtu grada. Savjetnici za zelene površine komunalnog odjela Grada Rijeka stoga savjetujemo da se o pravilnoj brizi i zaštiti stabala informira u susjednoj Opatiji. Opće je poznato da se svako posječeno stablo treba zamijeniti novim, no s tri zamjenska mlada stabla sigurno se neće postići ekvivalentna ekološka vrijednost posječene tri stoljetne platane.

HRT Radio Rijeka / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Više zaštite za bečko drveće u vrijeme klimatskih promjena

Grad Beč u vrijeme klimatskih promjena dopunom Zakona o zaštiti drveća želi smanjiti rušenje stabala te povećati broj sadnica novog drveća. Zelene površine u gradu imaju velik utjecaj na kvalitetu života, a Beč je jedna od najzelenijih metropola u svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER