Varaždin u rujnu domaćin prvog znanstveno–stručnog skupa o grobljima

Osim po svom groblju koje je spomenik kulture i spomenik parkovne arhitekture, Varaždin je poznat i po visokom komunalnom standardu

Varaždinski Parkovi 14. i 15. rujna 2023. domaćin su prvog znanstveno–stručnog skupa o grobljima. Ključne teme skupa su održavanje i budućnost upravljanja grobljima.

Varaždin će ove godine biti domaćin 1. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa o grobljima, koji će se 14. i 15. rujna održati u hotelu Turist. Skup organiziraju Parkovi d.o.o. iz Varaždina i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Pokrovitelji su Hrvatska gospodarska komora, Grad Varaždin i Udruga gradova.

Ovaj skup će okupiti stručnjake iz komunalnih poduzeća, predstavnike jedinica lokalne samouprave, javne ustanove, institucije, znanstvenike te dobavljače tehnologije i komunalne opreme.

Prvi tematski blok obuhvatit će povijesni osvrt na Gradsko groblje u Varaždinu, koje ove godine obilježava 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju Varaždin. U sljedećim tematskim blokovima govorit će se o unapređenju sustava upravljanja otpadom na groblju, zaštiti zelenila na groblju na primjeru Gradskog groblja u Varaždinu, digitalizaciji pogrebnih usluga, umjetnoj inteligenciji na grobljima, informatizaciji upravljanja grobljima i drugim temama iz održavanja groblja i pogrebničke djelatnosti.

Prvog dana održavanja skupa, osim samog prezentacijskog dijela s već spomenutim temama, sudionici će posjetiti i izložbu koja će obilježiti 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju u Varaždinu. Izložba će biti postavljena u jedinstvenom prostoru u kripti crkve sv. Nikole, u prostoru dosad uglavnom nedostupnom i nepoznatom javnosti. Sama izložba koncipirana je u nekoliko tematskih cjelina: Ukopi na nekadašnjim varaždinskim grobljima do početaka korištenja današnjega Gradskoga groblja, Od ideje o grobljanskom parku do današnjega groblja, Herman Haller i njegovi prethodnici i nasljednici, Zanimljivi krajobrazni dijelovi groblja te Običaji Varaždinaca kod sahranjivanja najmilijih. Izložbu priprema Gradski muzej Varaždin, u suradnji s Parkovima d.o.o.

Drugi dan skupa sudionike očekuju studijske posjete Gradskom groblju u Varaždinu i Židovskom groblju, spomenicima kulture. Uz to, održat će se i prezentacija električnih vozila namijenjenih održavanju groblja i komunalne opreme.

Zanimljiva i sadržajno bogata dva dana pripremili su organizatori 1. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa o grobljima u Varaždinu koji je, osim po groblju koje je spomenik kulture i spomenik parkovne arhitekture, poznato i po svojem komunalnom uređenju. Obzirom da je Varaždin godinama primjer hortikulturnog uređenja, a gradsko komunalno poduzeće Parkovi među vodećima je u djelatnosti, ovo će sudionicima konferencije biti i prilika za razmjenu iskustava o aktualnim izazovima upravljanja komunalnim tvrtkama i obavljanju komunalnih djelatnosti.

Preliminarni program potražite ovdje ili u prilogu članka, a za sve informacije o prijavi i smještaju obratite se na e-mail: ivana@horizont-travel.hr.

 

VEZANE VIJESTI

„Varaždin Green Days“ - Ključne teme zelena infrastruktura i održavanje drveća!

U četvrtak 6. listopada u varaždinskom hotelu „Turist“ počinje konferencija „Varaždin Green Days” koja će okupiti jedinice lokalne samouprave, djelatnike hrvatskih komunalnih poduzeća i stručnjake s područja ove značajne djelatnosti, kako bi im približila novitete iz struke te omogućila razmjenu iskustava i tehničkih rješenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER