U Sjevernoj Makedoniji završena izgradnja solarne elektrane Novaci

Trenutačno najveća na zapadnom Balkanu

Solarna elektrana „Novaci“ nalazi se u Općini Novaci u južnom dijelu Sjeverne Makedonije, uz granicu s Grčkom, i prostire se na površini od 57 hektara.

„Završili smo izgradnju naše prve fotonaponske elektrane i počinjemo s 25-godišnjom proizvodnjom čiste električne energije.“ – navodi se u priopćenju tvrtke Mey Energy.

Nova solarna elektrana „Novaci“, snage 55 MW, prostire se na površini od 57 hektara i sa svojih 101 062 instaliranih panela trenutačno je najveća na zapadnom Balkanu. Izgrađena je u roku od deset mjeseci i to u neposrednoj blizini rudnika ugljena Suvodol i termoelektrane REK Bitola. Tvrtka Mey Energy, osnovana 2020. godine, objavila je kako će s proizvodnjom električne energije početi do kraja mjeseca.

© Mey Energy

Planirana godišnja proizvodnja električne energije od 85 000 MWh ekvivalentna je potrošnji energije 30 000 kućanstava Sjeverne Makedonije. Izgradnja solarne elektrane stajala je 40 milijuna eura, a njen životni vijek procjenjuje se na 25 godina.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sjeverna Makedonija će instalirati plutajuće solarne elektrane unutar mreže za navodnjavanje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije potpisalo je ugovor s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske i konzultantskom tvrtkom Globatek o realizaciji još jednog značajnog kapitalnog projekta u području navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o izradi tehničke studije za integraciju plutajućih fotonaponskih postrojenja u Nacionalnu mrežu navodnjavanja.

51 solarna elektrana na krovovima ljubljanskih javnih zgrada

U Ljubljani je sredinom listopada potpisan ugovor za realizaciju projekta „Zelena energija na površinama i objektima Grada Ljubljane“, u okviru kojeg će se na krovovima javnih zgrada u vlasništvu Grada Ljubljane postaviti 51 solarna elektrana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER