Interenergo otvorio novu sunčanu elektranu Bukovica

Sunčana elektrana i vjetropark nalaze se u degradiranom području uz cestu Zaton Obrovački – Maslenica u Općini Jasenice

Vjetropark Jasenice i sunčana elektrana Bukovica zajedničke snage 16,25 MWp godišnje će osigurati održivu energiju za više od 12 000 kućanstava

„U uskoj suradnji s Općinom Jasenice i našim partnerima, danas smo otvorili našu prvu sunčanu elektranu u Hrvatskoj i time učinili još jedan važan korak prema održivijoj energetskoj budućnosti regije. S Općinom Jasenice izvrsno surađujemo već godinama, a naša uspješna suradnja najprije je stvorila vjetroelektranu, a danas i sunčanu elektranu. Raduje nas što su općine spremne sudjelovati u razvoju održivih energetskih projekata.” – rekao je prilikom otvorenja elektrane Blaž Šterk, direktor Interenerga.

Interenergo je s mnogim podizvođačima te uz podršku i angažman Općine Jasenice, usprkos zahtjevnom terenu i nimalo idealnim vremenskim okolnostima, projekt realizirao u roku od 12 mjeseci.

„Danas kada otvaramo ovu sunčanu elektranu, šaljemo snažnu poruku da smo predani promjenama prema čistijoj budućnosti jer energija sunca je neiscrpna, čista i ekološki prihvatljiva. Ova sunčana elektrana nije samo tehničko postrojenje koje generira električnu energiju, ona je simbol našeg truda, posvećenosti prema zaštiti našeg okoliša i budućih generacija, te izraz naše vizije za bolju budućnost Pohvalio bih i odnos tvrtke Interenergo prema lokalnoj zajednici koja je u ovom razdoblju pokazala jak partnerski odnos.” – kazao je načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić.

  • Slijeva nadesno: Blaž Šterk, Stipe Vulić, Šime Vicković i Danny Guthlein na otvaranju Interenergove SE Bukovica 

U trenutku pokretanja, elektrana Bukovica svrstala se među pet najvećih aktivnih kopnenih sunčanih elektrana u Hrvatskoj i sa 6,25 MWp snage, značajno pridonosi energetskoj tranziciji Hrvatske i ostvarivanju postavljenih energetskih i klimatskih ciljeva. Osim energetskih i gospodarskih koristi za državu i lokalnu zajednicu, ovaj projekt daje novi značaj zaleđu Zadra.

Sunčana elektrana Bukovica i vjetropark Jasenice, koji je pušten u rad 2020. godine, nalaze se na degradiranom području bivše Tvornice glinice Jadral uz cestu Zaton Obrovački – Maslenica u Općini Jasenice.

„Dugoročno i strateško planiranje omogućilo nam je da pomoću elektrana ponovno iskoristimo degradirano područje i damo mu novi značaj te istodobno iskorištavamo sinergiju dvaju ključnih obnovljivih izvora na jednom mjestu. Razvojem promišljenih projekata tako jačamo razvoj regije i pomoću raznovrsnih dostupnih tehnoloških rješenja potičemo energetsku tranziciju.” – istaknuo je Blaž Šterk.

Vjetropark i sunčana elektrana zajedničke snage 16,25 MWp opskrbljuju zelenom energijom više od dvanaest tisuća kućanstava. Tom dopunom, međutim, nisu završeni planovi Interenerga na ovom području. U sljedećem razdoblju planiraju postavljanje još jedne sunčane elektrane, upravo na području Grada Zadra, i to s dvostrukim većim kapacitetom od SE Bukovica. Interenergo također razvija još dva projekta sunčanih elektrana u istočnoj Hrvatskoj.

Otvaranjem sunčane elektrane Bukovica, Interenergo je dopunio svoj portfelj projekata obnovljivih izvora energije u regiji, koji čini čak 35 aktivnih projekata. Njihove elektrane u distribucijsku mrežu donose novu zelenu energiju i pridonose značajnijem smanjenju emisija CO2. Uz navedene projekte u Hrvatskoj, Interenergo trenutno razvija više od 200 MWp projekata obnovljivih izvora energije u regiji.

Tvrtka Interenergo, energetski inženiring d. o. o. međunarodno je energetsko društvo sa sjedištem u Ljubljani, koje je od 2009. godine dio austrijske grupe Kelag. Temelj aktivnosti društva su područja trgovanja električnom energijom, izgradnja i upravljanje objektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te usluge u području energetike. Prisutni su na sedam tržišta Jugoistočne Europe.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

HEP kod Obrovca pustio u rad najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj

SE Obrovac vrijedna je 6,9 milijuna eura i trenutačno je najveća sunčana elektrana u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj. Izgrađena je na području bivše tvornice glinice, a s godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 11,3 milijuna kWh moći će zadovoljiti potrebe više od 3.500 kućanstava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER