Zatražite od svjetskih čelnika da podrže Globalni sporazum o plastici!

Potpišite međunarodnu peticiju za snažan Globalni sporazum o plastici

Danas smo puno svjesniji kobnih posljedica plastike po okoliš i našu budućnost i zdravlje nego prije 20-ak godina, a količina plastike kojom smo okruženi postaje sve veća i veća. U razdoblju od 2000. do 2019. svjetska se proizvodnja plastike udvostručila, došavši do 460 milijuna proizvedenih tona godišnje. Ne poduzme li se nešto, do 2050. će se gotovo utrostručiti.

Takva podivljala proizvodnja plastike ubrzava i klimatske promjene. Promotrimo li plastičnu krizu kroz prizmu klime, najbolji dostupni matematički modeli pokazuju da proizvodnju plastike treba srezati za 75 % do 2050. želimo li globalno zagrijavanje zadržati ispod 1,5 °C i time spriječiti najgore posljedice brzog zagrijavanja planeta, ističe Greenpeace Hrvatska.

Trenutno se na razini UN-a pregovara o Globalnom sporazumu o plastici. Kompanije koje proizvode fosilna goriva sasvim očekivano nastoje osujetiti ambiciozne ciljeve, uvjeravajući vlade u to što je, a što nije izvedivo na temelju vlastitog interesa, a to je što veća kratkoročna dobit. 

Probleme koji nastaju u plastičnoj industriji nažalost često vidimo i na lokalnoj razini, poput nedavnih požara u reciklažnim postrojenjima u Osijeku i Mokricama. Ovakvi požari povremeno se događaju u različitim dijelovima Europe i potvrđuju kako gomilanje plastike za recikliranje nosi velik rizik za okoliš i zajednice. Tim povodom, organizacije članice Platforme za borbu protiv zagađenja plastikom u Hrvatskoj, među kojima je i Greenpeace u Hrvatskoj, izrazile su javno zabrinutost zbog odugovlačenja s usvajanjem Pravilnika o ambalaži i jednokratnoj plastici. Pravilnik još uvijek nije donesen iako je od završetka javnog savjetovanja prošlo već deset mjeseci.

„Globalni podaci pokazuju da se samo devet posto otpadne plastike stvarno recikliralo! Zato se nikako ne možemo osloniti na recikliranje. Pravo dugoročno rješenje je iskorjenjivanje kulture bacanja, okretanje materijalima za višekratnu upotrebu i sustavima za ponovno punjenje. Privedimo kraju plastično doba!“, poručuje Greenpeace Hrvatska.

Stoga potpišite međunarodnu peticiju i recite svjetskim vođama da tijekom nadolazećih pregovora zagovaraju čvrst Globalni sporazum o plastici, kako bismo konačno zavrnuli slavinu i okončali plastično doba!

Greenpeace / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovo je povijesni trenutak! Podržan globalni sporazum o okončanju onečišćenja plastikom!

Dana 2. ožujka 2022., šefovi država, ministri okoliša i drugi predstavnici iz 175 zemalja svijeta jednoglasno su podržali povijesnu rezoluciju Skupštine UN-a za okoliš u Nairobiju o okončanju onečišćenja plastikom i stvaranju međunarodnog pravno obvezujućeg sporazuma do 2024. Rezolucija se bavi cjelokupnim životnim ciklusom plastike, uključujući njezinu proizvodnju, dizajn i zbrinjavanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER