U Barceloni se povećava učestalost pranja spremnika za otpad

Pojačano čišćenje kontejnera i prostora u kojem su postavljeni

Učestalost pranja vanjske strane spremnika za otpad povećava se s četiri ili šest puta godišnje na 12, dok se u određenim prostorima pranje kontejnera može očekivati i do 24 puta godišnje. Ova mjera dio je šireg plana Grada Barcelone kojim se unapređuje kvaliteta življenja u lokalnoj zajednici.

Poboljšana usluga održavanja spremnika za otpad omogućit će značajno unapređenje kvalitete javnog prostora, a dio je šireg plana pod nazivom Pla Endreça kojim se posvećuje veća pažnja održavanju čistoće javnih površina.

Za vanjsko čišćenje kontejnera zaduženo je ukupno osamnaest specijaliziranih vozila. Kontejneri će se podizati dizalicom i temeljito prati dezinfekcijskim sredstvom i vodom pod tlakom. Istovremeno će se na isti način prati prostor u kojem su spremnici postavljeni.

Pranje unutrašnjosti spremnika za otpad odvija se po drugačijem rasporedu. Spremnici za miješani otpad i biootpad ljeti se peru i dezinficiraju jednom tjedno, a zimi svaka dva tjedna. U ljetnim mjesecima jednom mjesečno peru se i dezinficiraju spremnici za staklo, plastiku i metalni otpad, a u zimskim mjesecima jednom u svaka tri mjeseca. Kontejneri za stari papir peru se dva puta godišnje.

© Ajuntament de Barcelona

Glavni ciljevi plana Pla Endreça uključuju dovođenje u red javnih prostora uz istovremeno odgovaranje na potrebe grada za poboljšanjem održavanja i osiguravanje pravilne upotrebe zajedničkih prostora. Planom se želi suzbiti i problem vandalizma, a planirane su brojne intervencije čišćenja javnih površina i održavanja urbanog mobilijara.

Što se tiče izgleda javnih površina, utrostručit će se sredstva namijenjena za inspekciju čistoće te pojačati timovi koji će hitno reagirati na posljedice antisocijalnog ponašanja i djelovati u područjima koja privlače najviše ljudi.

Grad Barcelona istovremeno poziva građane na zajedničku odgovornost, posebice pri prijavama vandalskih incidenata i njihovih počinitelja. „Naš grad je zajednički prostor o kojem svi trebamo brinuti“, poručuje gradska uprava.

Kako bi se sve usluge čišćenja obavile savjesno, odgovorno, uredno i na vrijeme, plan uključuje povećanje tjednih kontrola javnih površina na 1.800, u odnosu na sadašnjih 600, a uz angažiranje oko stotinu dodatnih inspektora, gradska uprava će se koristiti i videonadzorom. Također, osigurat će se pojačanje postojećih 25 kvartovskih timova kako bi se omogućilo što brže rješavanje problema i odgovorilo na zahtjeve građana. U slučaju nepridržavanja komunalnog reda inspekcije će moći izdavati novčane kazne u rasponu od 400 do 2400 eura.

© Ajuntament de Barcelona

Plan Endreça odvijat će se u ukupno tri faze, a njegova provedba počela je u srpnju 2023. godine. Treća faza počinje u travnju ove godine kada će se sveobuhvatni plan održavanja primijeniti na području cijelog grada, uz jačanje koordinacije uključenih službi i agenata i provođenje evaluacije postignutih rezultata.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Barcelona će 2026. dobiti novu šetnicu površine 70 000 četvornih metara

U dijelu ulice Gran Via u Barceloni stvara se velika šetnica kojom će se značajno podići kvaliteta života i poboljšati povezanost s drugim dijelovima grada. Šetnica se uređuje iznad cestovnih tunela Glòries te će se povezati s novim parkom Parc de les Glòries, nastalom na mjestu nekadašnjeg uzdignutog kružnog toka i spoja triju najvažnijih gradskih prometnica: Avinguda Diagonal, Avinguda Meridiana i Gran Via de les Corts Catalanes.

Holding počeo s lijepljenjem naljepnica zahvale i upozorenja na spremnicima za otpad

„Posebnim naljepnicama zahvaljujemo svima koji kontinuirano i pravilno odlažu svoj miješani komunalni otpad u ZG vrećicama!“, poručuju iz Zagrebačkog holdinga uz obavijest da radnici Čistoće od sredine listopada provjeravaju u kojoj se mjeri kućanstva pridržavaju pravila odlaganja miješanog komunalnog otpada u standardiziranim ZG vrećicama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER