Školske ulice smanjile onečišćenje dušikovim dioksidom u prosjeku do 30 posto

Pariške školske ulice potvrdile svoju važnu ulogu u naporima za poboljšanje kvalitete zraka i pomogle u borbi protiv onečišćenja

Eksperimentalno pokrenut u sklopu provedbe mjera fizičkog distanciranja tijekom pandemije koronavirusa i s ciljem smanjenja onečišćenja zraka, program „Školske ulice“ („Rues aux écoles“) postiže izvrsne rezultate. Osim osiguranja sigurnog kretanja i boravka djece u prostoru ispred škola i dječjih vrtića te dodatnog ozelenjivanja javnog prostora, programom je postignut velik napredak u smanjenju onečišćenja zraka.

Duž pojedinih pariških ulica posljednjih godina mogu se vidjeti znakovi koji označavaju tzv. „školske ulice“. Program „Školske ulice“ („Rues aux écoles“) u Parizu se provodi od 2020. godine, a njime se ulice sa školama i dječjim vrtićima zatvaraju za promet motornih vozila te se u njima uređuju nove zelene površine s drvećem, trajnicama i cvijećem. Javni prostor bez automobila omogućuje gradu da bude zeleniji i prikladniji za pješačenje i dječju igru, a program je prvenstveno pokrenut s ciljem podizanja sigurnosti školske djece u ulicama s obrazovnim ustanovama, ali i kao dio napora za smanjenje onečišćenja zraka.

Zahvaljujući naporima pariške gradske uprave nastavlja se transformacija ulica i prometnica, a do 2024. godine uređeno je ukupno 205 školskih ulica, uključujući 56 potpuno preuređenih i značajno ozelenjenih. Do kraja mandata aktualne gradske uprave cilj je urediti ukupno 300 školskih ulica s više sigurnosti, manje buke i čistijim zrakom za vrtićku i školsku djecu.

  • Pariz se mijenja © Ville de Paris

Manje automobila znači više zdravlja

Udruge Respire i Airgones provele su mjerenja u devet pariških školskih ulica, prije i nakon njihovog otvaranja, te objavile rezultate koji potvrđuju poboljšanje kvalitete zraka na ovim lokacijama. U suradnji s tvrtkama Rincent Air i Pollutrack, udruge su provele nekoliko mjerenja koncentracija dušikovog dioksida (NO2) i sitnih lebdećih čestica PM2.5. Mjerenja dušikovog dioksida provedena su od 14. do 28. lipnja 2023. i od 21. rujna do 6. listopada 2023., dok su se mjerenja lebdećih čestica PM2.5 kontinuirano odvijala od 14. lipnja 2023. do 30. travnja 2024.

Rezultati ukazuju na pad koncentracije dušikovog dioksida (NO2) i do 30 posto. S druge strane, pad koncentracije čestica PM2.5 je zanemariv zbog vremenskih uvjeta koji dovode do niske razine onečišćenja, navode udruge.

„Školske ulice pomažu u smanjenju onečišćenja zraka, a to nam potvrđuje prva studija procjene u stvarnom vremenu koja je provedena u Francuskoj. Rezultati su tu: školske ulice koje stvaramo su lijepe i štite zdravlje djece i njihovih roditelja. Smanjuju onečišćenje dušikovim dioksidom za 30 posto jer manje automobila znači više zdravlja.“ – kazao je Tony Renucci, direktor udruge Respire.

  • © Guillaume Bontemps / Ville de Paris

Udruga Respire stoga preporučuje daljnje povećanje broja školskih ulica, posebice u najviše onečišćenim područjima grada, te širenje mreže senzora onečišćenja oko škola kako bi se dobili što kvalitetniji podaci te omogućila državna potpora za uređenje školskih ulica i diljem zemlje potaknulo financiranje ovog i sličnih projekata. U izvještaju se također preporučuje nastavak mjerenja onečišćenja zraka oko škola, posebice zimi kada su razine onečišćenja veće, kako bi se povećao broj mjerenja i dobili još precizniji podaci.

Nadalje, udruga Respire i organizacija „La Rue Est A Nous“ koja okuplja roditelje, učenike i udruga regije Île-de-France, dana 24. svibnja 2024. provele su akcije s ciljem podizanja svijesti o važnosti borbe protiv onečišćenja zraka. Akcije su održane ispred škola u Parizu, Bagnoletu, Clamartu, Colombesu, Boulogne-Billancourtu i Montreuilu i to uz kratko zatvaranje ulica za promet motornih vozila.

Podsjetimo, dušikov dioksid štetan je za ljudsko zdravlje i može dovesti do upale dišnih putova, kašlja, smanjene funkcije pluća i pojačanih napadaja astme, osobito kod najmlađih i najranjivijih skupina. Prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet Planetary Health 2021. godine, u Parizu uzrokuje 2 575 smrtnih slučajeva godišnje. Prema procjenama Europske agencije za okoliš (EEA), najmanje 253 000 smrtnih slučajeva u EU-u 2021. moglo se pripisati izloženosti onečišćenju sitnim lebdećim česticama (PM2,5) čije su koncentracije više od 5 µg/m3, što je koncentracija koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Onečišćenje dušikovim dioksidom prouzročilo je u EU-u 52 000 smrtnih slučajeva, dok se kratkotrajnoj izloženosti ozonu može pripisati 22 000 smrtnih slučajeva.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Berlinu se tijekom posljednjih pet godina značajno poboljšala kvaliteta zraka

Stanovnici njemačkog glavnog grada mogu slobodno disati. Kvaliteta zraka u Berlinu značajno se poboljšala zahvaljujući zabrani vožnje vozilima sa starijim dizelskim motorima, prelasku na električne autobuse, uvođenju sve većeg broja zona s ograničenjem brzine od 30 km/h i izgradnji biciklističkih staza.

Bloombergova zaklada i Grad Pariz zajedno protiv ultrafinih čestica

Stanovnici regije Île-de-France izloženi su koncentracijama ozona i lebdećih čestica PM2,5 koje prelaze ograničenja određena novim smjernicama WHO-a. Čak devet od 10 stanovnika središnje francuske regije izloženo je štetnim koncentracijama dušikovog dioksida, a tri od četiri ugroženo je lebdećim česticama PM10. Unatoč napretku koji je postignut tijekom proteklih 20 godina, navedene činjenice ilustriraju važnost još bržeg rješavanja problema onečišćenja zraka.

Dublin ograničava promet osobnih automobila u središtu grada

Tijekom ove godine Dublin će postati još jedna europska prijestolnica koja će u svom središtu ograničiti tranzitni promet, odnosno promet vozila koja ga prelaze bez zaustavljanja. Osim smanjenja onečišćenja zraka i buke glavni cilj je postići smanjenje automobilskog prometa od čak 60 posto.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER