„Poreč Living Streets“ - Kako ulice vratiti pješacima i smanjiti uporabu automobila?

Sektor prometa odgovoran je za 58,87 % sveukupnih emisija CO2 na području ovog istarskog grada

Nastavljaju se aktivnosti na projektu Poreč Living Streets, još jednog zelenog projekta Grada Poreča-Parenzo kojim se nastoji oplemeniti gradske ulice, stvoriti više prostora za pješake, poticati na smanjenje upotrebe osobnih vozila, a time i emisija ugljikovog dioksida.

Projekt Poreč Living Streets provodi Grad Poreč-Parenzo u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i Udrugom Zona s ciljem poboljšanja kvalitete života, a u sklopu EU projekta EUKI Living Streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, organizacije Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

U sklopu provedbe projekta upravo je pokrenut upitnik koji građani/ke imaju priliku ispuniti i tako dati svoj doprinos i izraziti mišljenje na koji se način porečke gradske ulice mogu transformirati i vratiti ljudima uz smanjenje upotrebe automobila. Upitnik je anoniman i jednostavan za ispunjavanje, a njime se žele prikupiti podaci potrebni za kreiranje radionica vizioniranja budućnosti grada koje će uslijediti u narednim mjesecima.

„Kroz projekt 'Poreč Living Streets' promišljamo na koji način ulice možemo transformirati i vratiti ih ljudima? Na koji način možemo potaknuti smanjenje upotrebe osobnih vozila (pogotovo ljeti)? Kako možemo javni prostor pretvoriti u mjesto druženja? Može li javni prostor biti dizajniran na način da ublaži toplinske valove i bolje se nositi s velikim količinama oborina? Upravo zato, iznimno nam je važno čuti mišljenje i vizije naših građana pa ih pozivam na sudjelovanje, kako kroz ispunjavanje ovog upitnika, tako i kroz radionice koje će se održati sljedećih mjeseci u našem gradu“, poručila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Inače kroz projekt se, u suradnji s građanima te sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su tijekom ljetnih mjeseci često zagušeni prometom i automobilima, želi ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila. Time se svakako može utjecati na smanjenje emisija stakleničkih plinova i značajno povećati kvaliteta života u gradu.

Upitniku se može pristupiti putem slijedeće poveznice.

Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo je prošle godine projekt prijavio na Javni poziv u sklopu EU projekta EUKI (Europska klimatska inicijativa), u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i Udrugom Zona, a temeljem uspješne prijave odobren je iznos u visini od 22.100,00 eura uz gotovo 90-postotno sufinanciranje. Prema podacima iz Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo (SEAP), odnosno iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo za period do 2030. godine (SECAP), u ukupnoj potrošnji energije (2017.) sektor prometa sudjeluje s 46,61 %, odnosno odgovoran je za 58,87 % sveukupnih emisija CO2 na gradskom području.

Grad Poreč-Parenzo / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER