100 % NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE!

Mirnim okupljanjem na splitskim Bačvicama protiv štetnog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Povodom prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izazvao negodovanje u javnosti i prije nego što je uvršten u saborsku raspravu, splitska Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira konferenciju za medije koja će se održati na plaži Bačvice, u subotu 28. siječnja od 11:30 do 12:00 sati. Nakon konferencije održat će se okupljanje pod nazivom „100 % NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE!“.

Građani su s razlogom skeptični oko prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, s obzirom da počiva na konceptu gospodarske eksploatacije pomorskog dobra u turističke svrhe. Time je zakonodavac dao jasno do znanja da naše more, plaže i obale vidi kao primarne resurse za turistički razvoj Hrvatske nastavljajući trend pretjerane eksploatacije, betonizacije i nasipavanja naše obale, ističu u Udruzi Sunce.

Pomorsko dobro je opće dobro koje pripada svima nama, bez uvjeta i ograničenja! 100 % NAŠE I 100 % SLOBODNO!

Udruga Sunce stoga organizira mirno okupljanje pod nazivom „100 % NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE“, koje će se održati u subotu 28. siječnja 2023. godine na splitskim Bačvicama s početkom u 12:00 sati. Cilj okupljanja je traženje povlačenja prijedloga Zakona iz saborske procedure te izrada potpuno novog prijedloga.

„Dragi naši sugrađani, možemo ostati bez najvrjednijeg prostora kojeg imamo - naše obale! Pozivamo vas da nam se pridruže u subotu na Bačvicama i da na okupljanje donesete svoje omiljene ljetne rekvizite poput maski, dihalica, peraja, ručnika, kupaćih kostima, napuhanaca i sl. kako bismo bili što efektniji u prijenosu poruka!“, pozivaju iz Udruge Split.

Podsjetimo, Inicijativa Javno je dobro, udruge okupljene u Zeleni Forum i mnogi drugi upozoravaju da prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama na velika vrata uvodi privatizaciju javnog pomorskog dobra i omogućuje isključivanje javnosti iz korištenja pomorskog dobra koje je do sada bilo dobro opće uporabe. Stoga se traži hitno zaustavljanje pretjerane eksploatacije pomorskog dobra jer ovakav prijedlog Zakona za posljedicu može imati nastavak trenda preizgrađenosti obale i pomorskog dobra kao i trenda nasipavanja pomorskog dobra, koje nesporno uzrokuje nepovratnu štetu morskom okolišu i našem prirodnom krajobrazu. 

„Zahtijevamo hitno povlačenje prijedloga Zakona iz saborske procedure. Tražimo izradu novog prijedloga Zakona koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100 % slobodan pristup svim plažama te kojim će se osigurati mehanizmi zaštite okoliša i garancija očuvanja pomorskog dobra kao općeg dobra. Smatramo da će ovaj prijedlog Zakona o pomorskom dobru koji je, nažalost i unatoč mnogobrojnim primjedbama (njih 914) u e-savjetovanju, prošao Vladu i poslan u Sabor, promijeniti status pomorskog dobra. Pomorsko dobro sad ima status općeg dobra, što znači da svima služi podjednako, a ovim Zakonom gospodarski subjekti dobivaju mogućnost korištenja plaže i isključenja javnosti, tako da možemo ostati bez najvrjednijeg prostora kojeg imamo – naše obale!“, ističu udruge.

„Treba nam novi Zakon o pomorskom dobru koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more!“

„Zahtijevamo hitno povlačenje prijedloga Zakona iz saborske procedure. Tražimo izradu novog prijedloga Zakona koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100 % slobodan pristup svim plažama te kojim će se osigurati mehanizmi zaštite okoliša i garancija očuvanja pomorskog dobra kao općeg dobra. Smatramo da će ovaj prijedlog Zakona o pomorskom dobru koji je, nažalost i unatoč mnogobrojnim primjedbama (njih 914) u e-savjetovanju, prošao Vladu i poslan u Sabor, promijeniti status pomorskog dobra. Pomorsko dobro sad ima status općeg dobra, što znači da svima služi podjednako, a ovim Zakonom gospodarski subjekti dobivaju mogućnost korištenja plaže i isključenja javnosti, tako da možemo ostati bez najvrjednijeg prostora kojeg imamo – naše obale!“, ističu u inicijativama i udrugama.

Građani bi mogli biti isključeni sa 70 % uređenih plaža

U Udruzi Sunce ističu kako prijedlog Zakona o pomorskom dobru sadrži niz manjkavosti koje mogu dovesti do ispunjenja dijametralno suprotnog cilja samog Zakona, a to je uništenje koncepta pomorskog dobra kao dobra opće uporabe koje mora biti na korist i odgovornost svih građana Republike Hrvatske. Njime se ignoriraju se obveze poštovanja principa zaštite okoliša, a građani bi mogli biti isključeni sa 70 % uređenih plaža ispred hotelskih kompleksa, kampova i ugostiteljskih objekata. Također, ovakvim se prijedlogom Zakona nasipavanje i dohrana plaža nedovoljno zakonski reguliraju, a Vlada Republike Hrvatske uvijek može dati ili preuzeti koncesiju neovisno o nadležnostima. Naposljetku, prijedlogom Zakona ne uvažava se glas građana, a koliko je zaštita okoliša marginalizirana govori i činjenica neuključivanja predstavnika okolišnih udruga u Radnu skupinu za izradu prijedloga novog Zakona. Više informacija potražite na stranicama Udruge Sunce.

Također, u četvrtak 2. veljače s početkom u 12 sati najavljeno je održavanje prosvjeda na zagrebačkom Markovom trgu. Prosvjed organizira Inicijative Javno je dobro u suradnji s građanskim inicijativama i udrugama iz cijele Hrvatske, ponajviše iz obalnih i otočnih zajednica duž Jadrana.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Građani poslali poruku: „More, plaže i obale su 100 % naše!“

Mirno subotnje okupljanje protiv štetnog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama na splitskim je Bačvicama organizirala Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u suradnji s inicijativom Javno je dobro. Upućen je zahtjev za njegovo hitno povlačenje iz saborske procedure i izradu novog prijedloga koji će zaštititi okoliš i osigurati „100 % naše – more, plaže i obale!“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER