Građani poslali poruku: „More, plaže i obale su 100 % naše!“

Istaknuto je kako Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama treba uskladiti sa strategijama za zaštitu okoliša koje je donijela Republika Hrvatska

Mirno subotnje okupljanje protiv štetnog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama na splitskim je Bačvicama organizirala Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u suradnji s inicijativom Javno je dobro. Upućen je zahtjev za njegovo hitno povlačenje iz saborske procedure i izradu novog prijedloga koji će zaštititi okoliš i osigurati „100 % naše – more, plaže i obale!“.

„Upozoravamo na ignoriranje obveze poštovanja principa zaštite okoliša u cjelokupnom  tekstu prijedloga ovog akta. Ignorirati potrebu zaštite mora i obale, a isticati aspekte korištenja, vraća nas unazad u povijest sigurnih 20, ako ne i više, godina. Nedopustivo je u trenutku kada sama RH donosi cijeli niz strategija i inih planskih dokumenata koji nameću zeleni razvoj, održive principe i potiču nas da ozelenimo naše ideje, da jedan prijedlog zakonodavnog akta predviđa iskorištavanje najvećeg prirodnog resursa RH, bez dovoljno mehanizama i garancije očuvanja.“ – rekla je Ivana Krstulović, voditeljica Odjela okolišnog prava Udruge Sunce.

U Udruzi Sunce ističu kako je navedenim prijedlogom Zakona marginalizirana zaštita okoliša govori, što potvrđuje neuključivanje predstavnika okolišnih udruga u Radnu skupinu za izradu prijedloga novog Zakona. „Ukoliko Sabor prihvati naš zahtjev i povuče prijedlog Zakona iz saborske procedure ustrajemo u traženju uključivanja predstavnica Zelenog foruma u Radnu skupinu za izradu novog prijedloga“, ističu.

Foto: Udruga Sunce

Nasipavanje i dohrana plaža kao iznimno dopuštene radnje, a ne pravilo

„Udruga Sunce već godinama prima pozive na Zeleni telefon zbog preizgrađenosti i nasipavanja obale te zagovara potrebu poboljšanja trenutnog zakonskog okvira. U praksi su se izrazito opasnima pokazali nasipavanje i dohrane materijalima s primjesama zemlje i materijalima koji prirodno nisu zastupljeni na lokaciji.“ – naglasila je Hajdi Biuk, pravnica Udruge Sunce.

Novim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nasipavanje i dohrana plaža napokon se zakonski reguliraju. Međutim, udruge ističu kako su odredbe podložne različitom tumačenju, a nasipavanje koje je zakonom nedopušteno, ipak se dozvoljava u mnogim različitim oblicima i bez dovoljno precizne regulacije i nadzora. Kako bi se izbjegle zlouporabe i široko tumačenje Zakona, smatraju da je Zakonom i podzakonskim aktima potrebno dodatno regulirati ova pitanja.

„Udruga Sunce već dugi niz godina naglašava kakvu nepovratnu štetu sva sezonska nasipavanja i dohrane kumulativno čine za morski biljni i životinjski svijet. Iz tog razloga, tražimo da Zakon da prednost projektiranju plaža koje ne zahtijevaju kontinuirane dohrane. Nasipavanje je potrebno tretirati kao iznimno dopuštenu radnju kada je ona nužno potrebna.“ – dodala je Andrea Tvrdić, pravnica Udruge Sunce.

Foto: Udruga Sunce

Osim u Splitu, okupljanja građana protiv Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama održana su u Puli, Opatiji, Visu, Makarskoj, Supetru te na Šolti i Lošinju.

Također, u četvrtak 2. veljače s početkom u 12 sati, najavljeno je održavanje prosvjeda na zagrebačkom Markovom trgu. Prosvjed organizira Inicijativa Javno je dobro u suradnji s različitim inicijativama i udrugama iz cijele Hrvatske, ponajviše iz obalnih i otočnih zajednica duž Jadrana.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

100 % NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE!

Povodom prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je izazvao negodovanje u javnosti i prije nego što je uvršten u saborsku raspravu, splitska Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira konferenciju za medije koja će se održati na plaži Bačvice, u subotu 28. siječnja od 11:30 do 12:00 sati. Nakon konferencije održat će se okupljanje pod nazivom „100 % NAŠE – MORE, PLAŽE, OBALE!“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER