„Posljednjih pet riba u moru“ upozoravaju na potrebu zaštite krhkih ekosustava

Nakon nedavnog vandalskog čina „klimatskih aktivista“, u rimskoj fontani Barcaccia postavljena umjetnička instalacija Giangaetana Patanèa

Umjetnička instalacija talijanskog umjetnika Giangaetana Patanèa bit će izložena u rimskoj fontani Barcaccia na Španjolskom trgu do kraja lipnja ove godine. „Posljednjih pet riba u moru“ upozoravaju na posljedice klimatskih promjena te potrebu očuvanja i zaštite Zemljinih ekosustava.

Talijanski umjetnik Giangaetano Patanè autor je umjetničke instalacije „Posljednjih pet riba u moru“ („Gli ultimi cinque pesci del mare“) koja je od 25. svibnja izložena u fontani Barcaccia (Fontana della Barcaccia) na Španjolskom trgu u središtu Rima. U fontanu je postavljeno pet oslikanih riba od terakote, svaka je dužine oko 85 cm, a zahvaljujući njihovom rasporedu čini se kao da slobodno plivaju u vodi.

Instalacija je postavljena u sklopu projekta Odjela za kulturu i zaštitu kulturne baštine Grada Rima čiji je cilj osvijestiti građane i institucije o posljedicama klimatskih promjena te potrebi očuvanja i zaštite Zemljinih ekosustava. Patanèove ribe pritom simboliziraju ograničene prirodne resurse i krhke ekosustave koji trebaju našu zaštitu. Umjetnička instalacija ostat će u fontani oko mjesec dana.

© Comune di Roma

„Želimo da rimske fontane cijelom svijetu prenesu poruku o potrebi očuvanja i zaštite svjetske prirodne i kulturne baštine, a ovom instalacijom naglašavamo kako se prema umjetnosti i kulturi moramo odnositi s jednakim poštovanjem kao i prema okolišu. Fontanu na Španjolskom trgu odabrali smo zbog njene atraktivnosti i središnje lokacije kako bi naša poruka doprla do što većeg broja građana i posjetitelja Rima, ali i zbog toga što je Barcaccia u nedavnoj prošlosti bila predmet vandalizma nakon kojeg su uslijedili dugotrajni i vrlo skupi restauratorski radovi. Danas, gotovo kao osveta za taj sramotan čin, Berninijevo remek-djelo prenosi univerzalnu poruku kojom ističemo našu zabrinutost za budućnost Zemlje i odgovornost za zdravlje njenih ekosustava.“ – izjavio je Miguel Gotor, savjetnik za kulturu Grada Rima.

© Comune di Roma

Podsjetimo, umjetnička instalacija Giangaetana Patanèa postavljena je u fontanu Barcaccia nakon što su „klimatski aktivisti“ u nizu sličnih vandalskih činova u Rimu, Milanu i Firenci 1. travnja u nju ulili crnu tekućinu s biljnim ugljenom.

Rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri potvrdio je da su „pravovremenim djelovanjem lokalne policije izbjegnuta trajna oštećenja“ ovog Berninijevog remek-djela i to zahvaljujući brzom zaustavljanju izlijevanja crne tekućine i pražnjenju fontane. „Grad Rim zalaže se za borbu protiv klimatskih promjena, kao i za zaštitu kulturne baštine. Bacanje crne tekućine u fontanu Barcaccia nema nikakve veze s borbom protiv klimatskih promjena ili zaštitom okoliša, a ovaj čin kojim se riskiralo njezino uništenje je nepromišljena gesta koja nimalo ne pomaže okolišu. Rimska kulturna baština je krhka i dragocjena i moramo je štititi i voljeti. Ona pripada cijelom svijetu pa čak i onima koji su je danas pokušali oštetiti“, kazao je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri.

 

  • Pravovremenim djelovanjem lokalne policije izlijevanje tekućine je zaustavljeno, a zahvaljujući stalnom nadzoru šteta je ograničena. / Fotografije: Roberto Gualtieri / Facebook

Fontana della Barcaccia Pietra Berninija, oca poznatijeg Gian Lorenza Berninija, već je nekoliko puta bila meta vandala. Oštećena je odvijačem u svibnju 2007. godine, a u veljači 2015. ponovno su je oštetili nizozemski nogometni huligani. Tijekom povijesti na fontani smještenoj na jednom od najposjećenijih rimskih trgova izvršeno je više konzervatorsko-restauratorskih zahvata. Najnoviji datiraju iz 1980-ih i 1990-ih godina, kao i 2013. i 2014. godine koji su realizirani zahvaljujući privatnoj donaciji u visini od 209.960 eura.

Nažalost, sličan scenarij ponovio se prošle nedjelje, 21. svibnja, kada je devet „klimatskih aktivista“ ulilo crnu tekućinu s biljnim ugljenom u Fontanu di Trevi, najpoznatiju i najveličanstveniju rimsku fontanu. Nakon tog najnovijeg napada na rimsku kulturnu baštinu provedena je skupa i složena operacija čišćenja koja je zahtijevala pražnjenje 300.000 litara vode i ponovno punjenje fontane.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Talijanski parlament usvojio prijedlog zakona o eko vandalima

„Nije u redu da talijanski građani plaćaju, u nekim slučajevima, i do 200 tisuća eura troškova obnove spomenika“, istaknuo je talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano. Eko vandalima odsad u Italiji prijete novčane kazne u visini od 10 do 60 tisuća eura, ali i do pet godina zatvora u najtežim slučajevima oštećivanja talijanske kulturne baštine.

Italija kreće u obračun s „eko-vandalima“

Talijanska vlada je u utorak predstavila mjere za suzbijanje vandalskih oštećenja kulturnih spomenika i umjetničkih djela te u tu svrhu za prekršitelje predložila uvođenje novčanih kazni u visini od 10 000 do 60 000 eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER