Italija kreće u obračun s „eko-vandalima“

Talijanska vlada se na ovaj potez odlučila nakon niza prosvjeda klimatskih aktivista tijekom kojih su napadnuti kulturni spomenici i umjetnička djela

Talijanska vlada je u utorak predstavila mjere za suzbijanje vandalskih oštećenja kulturnih spomenika i umjetničkih djela te u tu svrhu za prekršitelje predložila uvođenje novčanih kazni u visini od 10 000 do 60 000 eura.

Ova odluka uslijedila je nakon niza napada klimatskih aktivista na kulturno-povijesne spomenike i umjetnička djela u većim talijanskim gradovima, kao jedan od načina borbe za rješavanje klimatske krize. Nacrt novog zakona, koji treba odobriti talijanski parlament, predložio je ministar kulture Gennaro Sangiuliano nakon nedavnog napada takozvanih „eko-vandala“ na poznatu rimsku fontanu Barcaccia na trgu Piazza di Spagna.

„Svatko tko ošteti našu kulturnu baštinu mora biti najstrože kažnjen. Zbog toga razmatramo mogućnost donošenja zakona prema kojem bi odgovorni za štetu morali platiti potrebne zahvate obnove“, izjavio je tom prigodom talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano. „Počinitelji vandalskih oštećenja kulturnih spomenika i umjetničkih djela moraju prihvatiti svoju financijsku odgovornost“, dodao je Sangiuliano, ističući da je čišćenje zida talijanskog Senata nakon napada sprejom ranije ove godine vlasti stajalo oko 40 000 eura.

 

  • „Pravovremenim djelovanjem lokalne policije izbjegnuta su trajna oštećenja ovog Berninijevog remek-djela i to zahvaljujući brzom zaustavljanju izlijevanja tekućine i pražnjenju fontane. Današnji čin nije način na koji se borimo za naš planet.“ – izjavio je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri. / Fotografije: Roberto Gualtieri / Facebook

Prema predloženom zakonu, prihod od novčanih kazni koristio bi se za čišćenje i restauraciju spomenika koji su oštećeni tijekom prosvjeda, od kojih su mnoge izveli članovi grupe poznate od imenom „Posljednja generacija“ („Ultima Generazione“).

Glasnogovornik „Posljednje generacije“ Simone Ficicchia izjavio je da su „jako iznenađeni što je talijanska vlada sve aktivnija u promicanju ad hoc zakona za kažnjavanje nenasilnih radnji koje provode osobe zabrinute za budućnost planeta, umjesto da se bavi rješavanjem klimatske krize“.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni potvrdila je kako se prijedlogom novog zakona namjeravaju suzbiti sve učestaliji vandalski napadi na talijansku kulturnu i prirodnu baštinu. „Onaj tko oštećuje našu umjetničku baštinu ne može se i ne smije izvući bez visoke novčane kazne.“

Vandalizam, a ne klimatski aktivizam

Napad na Fontanu della Barcaccia, remek-djelo Pietra Berninija, oca poznatijeg Gian Lorenza Berninija, u koju su aktivisti 1. travnja ulili crnu tekućinu, bio je posljednji u nizu takvih vandalskih činova u Rimu, Milanu i Firenci.

Podsjetimo, dvojica „klimatskih aktivista“ iz grupe „Posljednja generacija“ su 17. ožujka bojom zalili i zid gradske vijećnice Palazzo Vecchio u Firenci, a jednog od njih je u tom vandalskom činu zaustavio sam gradonačelnik Firence Dario Nardella. Nazivajući ih „barbarima“, gradonačelnik Nardella izjavio je da se „napad na umjetnost, kulturu i ljepotu nikad ne može opravdati borbom protiv klimatskih promjena“.

Proteklih mjeseci „klimatski aktivisti“ su u Italiji izveli niz sličnih akcija – od lijepljenja ruku na umjetnička djela do blokiranja prometnica. Osim prskanja bojom po talijanskom Senatu, brašnom su zasuli sportski automobil koji je obojio američki umjetnik Andy Warhol, a koji je u studenom 2022. bio izložen u milanskom kulturnom centru Fabbrica del Vapore. Također, u srpnju prošle godine članovi „Posljednje generacije“ zalijepili su se na zaštitno staklo na Botticellijevoj slici „Primavera“ u Galeriji Uffizi u Firenci, dok su u Rimu u studenom poznatu sliku Vincenta Van Gogha „Sijač“ zalili juhom od graška.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Piazza Sant'Agostino je nova pješačka zona u središtu Rima

Rimski trg Piazza Sant'Agostino, smješten u neposrednoj blizini Piazze Navone i Panteona, obnovljen je i pretvoren u pješačku zonu. S trga su uklonjeni automobili čime je ovaj vrijedni javni prostor vraćen Rimljanima i brojnim posjetiteljima talijanskog glavnog grada.

Od Vječnog Grada do Pompeja vlakom za manje od dva sata!

Rim i iskopine Pompeja nikad nisu bili bliži! Zahvaljujući suradnji talijanskog Ministarstva kulture i Talijanskih državnih željeznica (Ferrovie dello Stato Italiane), putnicima se omogućuje da bez presjedanja i na ekološki prihvatljiv način u vrlo kratkom vremenu stignu iz Rima u Pomeje i obratno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER