U Klagenfurtu predstavljen ÖBB Nightjet nove generacije

Novi ÖBB-ovi noćni vlakovi počinju prometovati 10. prosinca 2023.

Nova generacija ÖBB-ovih noćnih vlakova Nightjet predstavljena je tijekom dvodnevne austrijske turneje i završne prezentacije na Glavnom kolodvoru u Klagenfurtu. Od promjene voznog reda 10. prosinca 2023. novi će vlakovi prometovati na linijama Beč – Hamburg i Innsbruck – Hamburg, a već sljedeće godine i na liniji Beč – Bregenz.

Zamjenik regionalnog direktora ÖBB-a Josef Rojak istaknuo je kvalitetu inovativnog novog noćnog vlaka, ali i važnost uvođenja novih željezničkih linija koje omogućuju udobna putovanja i sve kvalitetniju povezanost europskih gradova te predstavljaju značajan korak prema održivoj mobilnosti.

„Dvodnevna austrijska turneja novog noćnog vlaka označava odlučujući korak za našu zemlju. Nightjet ne donosi samo suvremena, klimatski neutralna putovanja, već i revolucionarnu budućnost europskog transporta. Prekogranična putovanja noćnim vlakovima su održiva alternativa zrakoplovima i postavljaju standard kvalitete za suvremeno i udobno putovanje. Ulaganje u željeznički prijevoz ne samo da naglašava važnost Koruške u europskoj prometnoj mreži, već također pozicionira Nightjet kao revolucionarni, klimatski neutralan put u budućnost. Nightjet će stalno poboljšavati standard kvalitete u putničkom sektoru.“ – izjavila je Beate Prettner (SPÖ), članica zemaljske koruške vlade.

  • Nightjet nove generacije © ÖBB | Harald Eisenberger

„Novi Nightjet nudi održivu i udobnu vezu s europskim gradovima. Ulažemo preko 700 milijuna eura u 33 nova suvremena vlaka sa sedam vagona, a do kraja 2024. godine raspolagat ćemo s 13 ovakvih Nightjet vlakova. Naš cilj je udvostručiti dnevni broj putnika na tri milijuna do 2030. godine“, kazao je zamjenik regionalnog direktora ÖBB-a Josef Rojak. „Nightjet ne samo da donosi prvoklasne veze s Europom, već donosi i izravne koristi za Štajersku. Izravna veza građanima omogućuje održivu i udobnu opciju putovanja, čineći Nightjet modernom alternativom letovima na kratkim relacijama. Nightjet tako djeluje kao zeleni most između Graza i europskih gradova, promičući ne samo održivu mobilnost, već i zajednički rast regija.“

Karte za putovanja novim noćnim vlakom već su u prodaji

Nightjet je idealan za putovanja svih kategorija putnika – samce, parove, obitelji i grupe. Cijene karata za putovanja vlakovima nove generacije Nightjeta kreću se u ovisnosti o željenom načinu prijevoza, od rezervacija pojedinačnih sjedala, preko novih mini kabina za solo putnike do kabina za četiri osobe u spavaćim kolima za obitelji i grupne. Za posebno visoku udobnost putovanja i spavanja te još više prostora moguće je rezervirati suvremene kabine najviše cjenovne kategorije.

 

  • Comfort Plus kabina s vlastitim sanitarnim prostorom (WC i odvojeni tuš) © ÖBB | Harald Eisenberger

Prostrani odjeljak (Comfort Plus) s vlastitim sanitarnim prostorom (WC i odvojeni tuš) raspolaže s dva fiksna ležaja i može se rezervirati kao kupe za jednu ili dvije osobe. Dodatno udobno sjedalo nudi prostor za opušten rad, čitanje ili jelo tijekom putovanja. Spavaća kola raspolažu i Comfort odjeljcima za jednu ili dvije osobe s vlastitim sanitarnim prostorom (WC i tuš) te s dva fiksna ležaja na kat. Kao i luksuzniji odjeljci također raspolažu dodatnim sjedalom i prostorom za rad, čitanje ili jelo tijekom putovanja.

  • Mini kabina za solo putnike © ÖBB | Harald Eisenberger

Mini kabina za solo putnike novost je u Nightjet vlakovima i opremljena je ormarićima za cipele i ručnu prtljagu te kliznim sklopivim stolom za doručak s integriranim ogledalom. Putnicima je na raspolaganju i noćna lampa, pretinac za časopise i vješalica za odjeću.

Kabine za četiri osobe su suvremeni, optimizirani odjeljci za obitelji i grupne putnike, a raspolažu udobnim fiksnim krevetima bez sklopivog mehanizma te nude više prostora i privatnosti u odnosu na stariju generaciju noćnih vlakova. Novi vlakovi raspolažu i kabinama bez prepreka za dva korisnika invalidskih kolica i dvije osobe u pratnji, a u blizini se nalazi WC prilagođen osobama s invaliditetom.

  • Kabine za četiri osobe © ÖBB | Harald Eisenberger

Putnici koji se odluče rezervirati samo sjedalo također će udobno putovati zahvaljujući novim sjedalima sa sklopivim naslonima za ruke i naslonom za glavu duž cijele dužine za više privatnosti. Putnicima je na raspolaganju dovoljno prostora za odlaganje prtljage, dok su u sjedala ugrađena svjetla za čitanje i utičnice za punjenje mobitela i prijenosnih računala.

 

  • Nightjet nove generacije © ÖBB | Harald Eisenberger

Više udobnosti i tehničke inovacije za putnike

Sedmodijelni Nightjet vlakovi nove generacije sastoje se od dva vagona sa sjedalima, tri spavaća vagona s kabinama za četiri osobe i dva s luksuznijim kabinama. Maksimalni kapacitet jednog vlaka je 254 putnika. Multifunkcionalni vagoni općenito nude nove i poboljšane mogućnosti prijevoza: šest parkirnih mjesta za bicikle, kao i više prostora za prtljagu, dječja kolica i sportsku opremu.

  • Detalj mini kabine za solo putnike u Nightjetu nove generacije © ÖBB | Harald Eisenberger

Putnike će svakako razveseliti dodatne tehničke inovacije, poput besplatnog WiFi-ja s on-board portalom ÖBB Railnet night. Suvremeni sustav informiranja putnika integriran je u sve vagone i u svakom trenutku osigurava putnicima aktualne informacije o putovanju. Osim konvencionalne utičnice, tu su i mogućnosti punjenja raznih elektroničkih uređaja putem USB-a i indukcijskih punjača. Nova prozorska okna propusna za mobilne telefone poboljšavaju funkciju mreže i osiguravaju stabilniji prijem mobitela. Također, u odjeljcima postoji kontrolni zaslon s raznim praktičnim funkcijama, poput upravljanja rasvjetom ili servisnog poziva osoblju u vozilu. Osim toga, odjeljci su opremljeni elektroničkim pristupnim sustavom pomoću NFC kartica, a svi vagoni opremljeni su videonadzorom kako bi se dodatno povećao osjećaj sigurnosti.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

Češke željeznice predstavile novi brend „ČD Night“ i novu noćnu liniju

Češki nacionalni željeznički prijevoznik České dráhy predstavio je novi brend „ČD Night“ i novu noćnu željezničku vezu sa Švicarskom. Češke željeznice zajedno s partnerima noćnim vlakovima povezuju odredišta u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Poljskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER