Park Pünkösdfürdő predstavlja Mađarsku na natjecanju za nagradu „Zeleni gradovi Europe“

U Budimpešti su vrlo ponosni na svoj prvi kišni park i nadaju se osvajanju međunarodne nagrade „Green Cities Europe“

Park Pünkösdfürdő u sjevernom rubnom dijelu mađarskog glavnog grada dobitnik je nacionalne nagrade „Green Cities Europe“ („Zeleni gradovi Europe“) i predstavljat će Mađarsku na međunarodnom natjecanju u Bruxellesu u listopadu ove godine.

Na inicijativu udruženja europskih rasadnika i veletrgovine ukrasnog bilja i drveća European Nurserystock Association (ENA) i njegovih trinaest europskih organizacija članica, 2021. godine pokrenut je forum „More Green Cities for Europe“ čiji je primarni cilj upoznati predstavnike lokalnih samouprava, donositelja odluka i komunalnih tvrtki s važnošću ozelenjavanja urbanih javnih površina. Svaka zemlja članica može konkurirati za nagradu „Green Cities Europe“ („Zeleni gradovi Europe“) s vlastitim projektom koji se provodi na njenom području, a konačni pobjednik bit će odabran između 13 prijavljenih nacionalnih projekata. Mađarska je tako ove godine odlučila prijaviti projekt Parka Pünkösdfürdő, koji će je predstavljati na međunarodnom natjecanju u Bruxellesu u listopadu 2023., na kojem se natječu prvoplasirani projekti iz 13 zemalja i dodjeljuju tri nagrade.

Park Pünkösdfürdő još je jedan uspješan projekt budimpeštanskog komunalnog poduzeća Főkert, koji je pokrenula i realizirala aktualna gradska uprava na čijem je čelu gradonačelnik Gergely Karácsony. Riječ je o prvom budimpeštanskom kišnom parku s oko 600 stabala, grmlja i divljeg cvijeća koji je uređen na površini od sedam hektara i proteže se na nasipu uz obalu Dunava u sjevernom rubnom dijelu Budimpešte.

Glavna funkcija parka i njegovog drveća je ublažavanje posljedica poplava i to zahvaljujući sposobnosti upijanja i zadržavanja velike količine vode. Osim toga, svi posjetitelji parka mogu pronaći nešto za sebe, bilo da je riječ o rekreativcima i sportašima ili šetačima i izletnicima. Na cvjetnoj livadi svake sezone cvjetaju različite vrste divljeg cvijeća koje predstavlja važan izvor hrane za oprašivače, a park raspolaže i vježbalištem na otvorenom, igralištem za košarku, nogomet i odbojku na pijesku te boćalištem. Djeca se mogu zabaviti na igralištu s toboganima, dvorcem za penjanje i ljuljačkama, u parku se organiziraju agility tečajevi za pse, a biciklistima je na raspolaganju stanica na otvorenom opremljena opremom za osnovni servis bicikala i pumpanje guma. Također, posjetiteljima nagrađenog parka na raspolaganju su i roštilji, klupe i stolovi.

 

 

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Napreduju radovi na obnovi i pošumljavanju rimskog parka Centocelle

U prvoj fazi obnove i intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle u istočnom dijelu Rima posadit će se 570 stabala različitih vrsta. Druga faza završit će se do 2026. godine, a uključuje završetak reorganizacije mreže staza i prilaza te unapređenje korištenja parka za sportske i rekreacijske aktivnosti.

Budimpešta ima priliku napraviti važan korak prema zelenijoj budućnosti

Jedan od simbola mađarskog glavnog grada, veličanstveni Lančani most, zbog obnove je zatvoren za promet osobnih automobila već više od dvije godine. Aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Budimpešte Gergelyjem Karácsonyjem smatra da bi tako trebalo ostati i ubuduće jer bi se time omogućila realizacija projekata uređenja i ozelenjavanja javnog prostora u neposrednoj blizini mosta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER